E&A, NIZOZEMSKA I MOJ POSAO SVAKOG MI DANA IZMAME OSMIJEH NA LICE

E&A, NIZOZEMSKA I MOJ POSAO SVAKOG MI DANA IZMAME OSMIJEH NA LICE

1.jpg

Zbog pada potražnje radne snage u Hrvatskoj, Adam Radošević morao je potražiti novi posao. Njegov brat je putem Interneta kontaktirao E&A. Zajedno su se odlučili preseliti u Nizozemsku. Već neko vrijeme rade za Albert Heijn Online i dobro napreduju. Kakva li ih budućnost čeka? Ako njih pitate, ona se nalazi u Nizozemskoj. Adam će Vam rado ispričati njihovu priču.

Zašto ste došli u Nizozemsku?

“U Hrvatskoj sam bio zaposlen na odličnom radnom mjestu, ali je količina posla drastično pala zbog koronavirusa. Nisam imao izbora nego potražiti novo zaposlenje. U rujnu me je posjetio brat i ispričao mi je kako je na Internetu pronašao E&A agenciju koja nudi poslove u Nizozemskoj. Nisam se dvoumio ni sekunde, htio sam s njim. Nakon toga je sve išlo brzo, uspostavili smo kontakt s E&A i prvi dostupni posao smo čvrsto zgrabili.”

“Sve je bilo sređeno kad smo došli u Nizozemsku. Zbog koronavirusa smo morali ostati deset dana u samoizolaciji. Već smo informirajući se na Internetu te direktnim kontaktom u Hrvatskoj stekli dobar dojam o E&A i to se potvrdilo odmah nakon dolaska u Nizozemsku. Naša prva kontakt osoba je bila jako simpatična i dobro nas je informirala.”

Gdje ste započeli s radom?

“Brat i ja radimo za Albert Heijn Online. Obojica smo počeli kao zaprimatelji narudžbi poput većine privremenih radnika koji dolaze u Nizozemsku. Postoje različite vrste zaprimanja narudžbi, a glavna razlika je okruženje u kojem radite. Može biti riječ o skladištima sobnih temperatura u kakvima mi radimo, a postoje i skladišta gdje je između 0 i 4 Celzijevih stupnjeva.”

Kako je izgledao Vaš prvi radni tjedan?

“Prvi radni tjedan uglavnom se sastojao od treninga, to mi se baš svidjelo. Detaljno Vas podučava prijateljski nastrojen i u sve upućen trener. Kad bih Vam mogao dati savjet, bio bi da ga dobro saslušate. Nakon nekog vremena morate dostići dnevne norme, ali to nije teško! Dok god se trudite, otvoreni ste za učenje i niste lijeni, dostići ćete normu bez problema.” “Hodate s kolicima i skenerom po skladištu. U skeneru sve piše - koliko je nečega još na stanju, gdje to točno možete pronaći, stvarno sve. To je jednostavan posao, nije teško. Ako radite najbolje što možete i stvarno se potrudite, brzo ćete to svladati.”

Čuo sam da ste u kratkom periodu otkako ste ovdje već mnogo napredovali?

“Neki su zadovoljni poslom zaprimatelja narudžbi. Rade svoj posao, dostižu normu i dobivaju plaću. Ja se rado dokazujem. Znam da imam potencijala. Kad su brata i mene nakon četiri mjeseca rada upitali da se pridružimo all-rounder timu, osjećao sam se sjajno. Naravno da smo iskoristili tu priliku.” “Ovdje još više pronalazim izazove i to mi je važno. Bitno je imati posao koji Vam je zanimljiv, inače ga se ne držite dugo. Fantastično je da se E&A slaže i pomaže Vam napredovati u karijeri. Zahvaljujući njima mogao sam napraviti ovaj korak i jako sam im zahvalan za to.”

Kako ste došli do napredovanja?

“Stav je najbitniji. U Hrvatskoj sam učio, imao lijep životopis i dobar posao. To je lijep dodatak, ali moguće je i bez toga. Bitno je pokazati najbolje od sebe i uvijek poduzeti ekstra korak. Treba li jednom ostati dulje čistiti? Učinite to. Imaju li neočekivanu potrebu za još ljudi? Prijavite se! Izdržite pokoji mjesec i vidjet ćete da će sve biti bolje!”

Primjećujete li mnogo razlika između Nizozemske i Hrvatske?

“Radna kultura je u Nizozemskoj drukčija nego u Hrvatskoj. Pod time mislim da se ovdje moj šef zahvali na uloženom trudu. Pa tko to radi?! U Hrvatskoj dobijete zadatak, izvolite ga izvršiti i točka. Ovdje Vam čak prilaze vođe timova upitati kako ste pokazujući iskren interes. Jednom se nisam dobro osjećao, ali ipak sam odlučio otići na posao. U 11 sati mi je bilo toliko mučno da nisam mogao nastaviti. Dogovoren mi je prijevoz kući i svi su me uvjeravali da nije problem što odlazim. U Hrvatskoj je to itekako drukčije!”

“Jednog dana sam gotovo odustao. Svatko ima takav dan, zar ne? Osjećao sam se kao da je sav teret ovog svijeta pao na moja leđa i ništa mi ne uspijeva. Ondje su, srećom, bili moji kolege i vođe timova. Vidjeli su da se ne osjećam dobro i porazgovarali su sa mnom. Razgovor je bio dobar i odmah sam se osjećao mrvicu bolje. Lijepo je da su svi jako spremni pomoći. ”

“I napredovanje mog brata je teklo besprijekorno. Svima je bilo jasno da ćemo rado napredovati i na to su nas i ohrabrivali. Divno je da ovdje možete ostvariti osobni razvoj. Svejedno je imate li mnogo iskustva i bogato ispunjen životopis – ako marljivo radite, imate pravi stav i gledate naprijed, pomoći će Vam dalje.”

Kako zamišljate svoju budućnost?

“Plan je bio nakon nekog vremena vratiti se u Hrvatsku, ali to se u međuvremenu promijenilo. Svoju budućnost zamišljam u Nizozemskoj. S bratom ću u rujnu započeti s učenjem nizozemskog jezika. Tome se zaista veselim. Čini mi se zanimljivo učiti ga i tako se dodatno istaknuti. E&A nam je ponudila sate jezika i organizirala trenera.”

Dakle Nizozemska Vam se sviđa?

“Obožavam Nizozemsku! Naravno, tek sam stigao i mnogo radim, ali ovdje mi se zaista sviđa. Trenutačno stanujem u Eindhovenu, prekrasan grad. Sve je ovdje, šume i parkovi, ali i industrija i lijepi gradski centar. Drago mi je vidjeti da ovdje vladaju bicikli. Biciklom možete bez brige voziti cijelim gradom. Zbog koronavirusa nisam imao prilike iskusiti noćni život u Eindhovenu, ali i o tome čujem samo dobre stvari!”

“Nizozemska je jako slobodoumna. Imam vlastiti stil i upadljivu bradu, ali ovdje mogu normalno prijeći ulicu bez čudnih pogleda. Ljudi na ulici me pozdravljaju, čak i ako ih ne poznajem. Na Balkanu je to ipak drukčije.”

Imate li još savjeta za privremene radnike?

“Dobit ćete radne cipele koje su super, ali moj savjet je da sami uložite u par dobrih radnih cipela koje vam pristaju. Bit ćete u prosjeku 7 sati dnevno na nogama i dobre cipele Vam neće stvarati neugodu. Otkako sam kupio bolje cipele manje sam umoran i manje se žalim. Riječ je o investiciji za vlastito zdravlje!”

“Uz to, brat i ja smo u međuvremenu unajmili stan. Smještaj E&A je dobro organiziran, ali tek kad sami stanujete, stvarate vlastito mjesto. Za to smo štedjeli i jako smo zadovoljni mjestom gdje trenutačno stanujemo.”

Biste li drugima savjetovali da odu raditi za E&A u Nizozemsku?

“Mogu reći samo pozitivno o E&A, poslovnim zaduženjima i Nizozemskoj. Pobrinu se za krov nad glavom, zdravstveno osiguranje, put u Nizozemsku i svakodnevni prijevoz do posla. To mi svakog dana izmami osmijeh na lice.”