VAŽNE INFORMACIJE O RADU I SMJEŠTAJU U NIZOZEMSKOJ

ISKUSTVO-IZ-PRVE-RUKE.jpg

PRVI KORACI NAKON DOLASKA U NIZOZEMSKU:

Nakon dolaska u Nizozemsku potpisujete ugovor s tvrtkom E&A Uitzendbureau B.V. a osobe koje će po prvi put raditi u Nizozemskoj moraju dobiti i BSN broj (Sofinummer, nizozemski porezni broj). Kolege u uredima u Nizozemskoj govore engleski jezik te će Vam pomoći u dobivanju BSN broja. Njima se možete obratiti u slučaju bilo kakvih dodatnih pitanja tijekom zaposlenja.

OSIGURANJE

Naši zaposlenici osigurani su u osiguravajućem društvu Zorg en Zekerheid a premija se odbija direktno od plaće. Trošak osiguranja iznosi 35,45 € tjedno. Ako želite zadržati zdravstveno osiguranje tijekom godišnjeg odmora, ispunite odgovarajući obrazac u uredu u Nizozemskoj.

CIJEPLJENJE ZAPOSLENIKA

Tijekom 2021. svatko stariji od 18 godina dobit će pozivnicu za cijepljenje protiv Covid-19 u Nizozemskoj. Isto vrijedi i za privremene radnike.

U nastavku pročitajte više informacija o tome kako djeluje cjepivo, o uvjetima za cijepljenje i zakazivanju sastanka. Informacije o cjepivu važne su svima koji će uskoro biti cijepljeni.

SMJEŠTAJ

Našim zaposlenicima smještaj je osiguran. Radi se o zajedničkom smještaju u tipu hostela, s dvokrevetnim sobama te zajedničkom kuhinjom i kupaonicom. Nastojimo osigurati da mjesto stanovanja bude što bliže mjestu rada. Standard svih smještajnih jedinica je sličan. U smještaju također postoji internet veza i praona rublja. Iz higijenskih razloga, molimo Vas da ponesete sa sobom posteljinu, uključujući jastuk. Također, trebate sa sobom ponijeti šalicu, tanjur i pribor za jelo. Naknada za smještaj iznosi bruto 119,40 € tjedno.

PRIJEVOZ

Ovisno o udaljenosti smještaja od posla, na posao se putuje biciklom ili automobilom.

  • naknada za putovanje na posao službenim automobilom iznosi 5 € dnevno (maks. 25 € tjedno); vozači ne snose troškove prijevoza na dane kada voze vozilo;
  • naknada za putovanje na posao E&A biciklom iznosi 5 € tjedno.

PLAĆA

Isplate su na tjednoj bazi. Zaposlenici svaki tjedan dobivaju platnu listu (Salarisspecificatie) na kojoj je navedeno radno vrijeme, satnica, dodaci, naknade i odbitci. Plaća se isplaćuje na Vaš devizni račun. Prva plaća bit će isplaćena u trećem radnom tjednu. Iznos plaće obuhvaća:

  • brutto satnicu,
  • dodatke za prekovremeni i smjenski rad,
  • dodatke za rad vikendom,
  • novac za godišnji odmor

REGISTRACIJA

Prvi korak k zaposlenju u našoj agenciji je popunjavanje obrasca na našoj web stranici. Nakon prijave kontaktirat ćemo Vas u najkraćem mogućem roku kako bismo obavili informativni razgovor. Prilikom razgovora bit će obavljena i provjera znanja engleskog jezika. Nakon obavljene prijave i razgovora, na našoj web stranici možete aplicirati na aktualne ponude. Prijave mogu podnijeti samo osobe koje su registrirane u našoj bazi podataka uz valjani broj mobitela i e-mail adresu. Osobe koje ispunjavaju uvjete određenog poslodavca pozivaju se na razgovor za posao. Na razgovoru ćemo Vam pružiti sve relevantne informacije o poslu i uvjetima rada te potpisati preliminarni ugovor ako su svi uvjeti zadovoljeni. Trudimo se ponuditi stabilno i stalno zaposlenje pouzdanim radnicima s dobrim timskim duhom.

POTREBNI DOKUMENTI

Za zaposlenje u našoj agenciji potrebna je valjana putovnica ili osobna iskaznica države članice EU, devizni račun u eurima i uvjerenje o nekažnjavanju. Ako ste već radili u Nizozemskoj, potrebno je priložiti svoj BSN broj (Sofinummer).

POTVRDA O NEKAŽNJAVANJU

Velik broj poslodavaca zahtijeva od naših kandidata potvrdu iz kaznene evidencije. Potvrdu se može podignuti na nadležnom sudu, a njeno izdavanje iznosi 40kn u sudskim biljezima. Ako potvrdu ne možete dobiti jer se trenutno ne nalazite u Hrvatskoj, možete opunomoćiti osobu koja tada može podignuti potvrdu u Vaše ime. Više informacija o potvrdi možete dobiti na stranici: https://gov.hr/moja-uprava/pravna-drzava-i-sigurnost/drzavljanstvo-i-isprave/potvrde-za-ostvarenje-prava-u-inozemstvu/1619. Imajte na umu da poslodavac može odbiti sklapanje ugovora ili može otkazati radni odnos ako zaposlenik nije u mogućnosti dostaviti gore navedeni document, ako zaposlenik skriva činjenicu da je osuđen ili ako zaposlenik podnese lažnu potvrdu o nekažnjavanju.

RAD U NIZOZEMSKOJ

Prvi boravak u Nizozemskoj u trajanju je od minimalno 8 tjedana, nakon čega imate pravo na korištenje godišnjeg odmora u trajanju od jednog do dva tjedna. Prekovremeni rad moguć je ovisno o potrebama poslodavca.

POREZNA KARTICA (JAAROPGAAF)

Na kraju kalendarske godine, svi zaposlenici dobivaju poreznu karticu (Jaaropgaaf) na temelju koje mogu ostvariti povrat poreza.

PONUDA POSLOVA

Naša agencija nudi uglavnom poslove u skladištu, proizvodnji i vrtlarstvu. Aktualnu ponudu poslova možete pratiti na našoj web stranici. Imamo i veliki broj ponuda za parove. Određene ponude imaju specifične zahtjeve koje kandidati moraju zadovoljiti. Na primjer, rukovatelji viličarima, zavarivači ili druge vrste stručnjaka moraju imati odgovarajuće potvrde ili ovlaštenja. S obzirom da u Nizozemskoj nudimo raznolik opseg poslova, pronaći ćemo ponudu za Vas u skladu s Vašim kvalifikacijama.

Upoznajte obitelj Gretić!

The-Gretic-Family-e1583335965575.png bitelj Gretić iz Požege sastoji se od oca Maria (42), majke Jasne (42) i sina Filipa (21). Preko E&A agencije za zapošljavanje, svo troje su se zaposlili u tvrtki Hessing BV u Helmondu. Simpatična obitelj priča nam zašto su napustili Hrvatsku te kako su se snašli u Nizozemskoj. U svibnju prošle godine Mario je stupio u kontakt s E&A agencijom jer mu njegov tadašnji posao u casinu nije ostavljao prostora za napredak. U roku od nekoliko dana Mario se uz pomoć E&A agencije spremio za odlazak u Nizozemsku.

Cijela obitelj kod jednog poslodavca

Mario je novi posao započeo u tvrtki Hessing BV na odjelu salata, što obuhvaća sortiranje i pripremu povrća za konzumaciju. Mario: “Komunikacija s agencijom protekla je glatko te je cjelokupan process preseljenja u Nizozemsku, kao i početak rada, bio dobro organiziran. Želim sigurnost za svoju obitelj te smatram da u Nizozemskoj postoji mnogo prilika za osobni napredak, što mi je također jako važno. Agencija mi pruža svu potrebnu podršku za prilagodbu na život u novoj okolini a najljepše od svega je što sada cijela moja obitelj radi u jednom poduzeću.”

Bez žaljenja

U prosincu prošle godine i ostatak obitelji odlučio se na odlazak u Nizozemsku. Filip je bez prethodnog radnog iskustva počeo raditi u HC2 odjelu u Hessingu koji se bavi opskrbom skupina proizvoda. Majka Jasna počela je raditi u siječnju, na OG odjelu na skupljanju gotovih proizvoda za otpremu. Mario: “Kada smo se odlučili na selidbu iz domovine, nismo poznavali nikoga u Nizozemskoj niti okolnim zemljama. U potpunosti smo se oslonili na E&A agenciju te nismo požalili. Jedni smo od nekoliko Hrvata u Hessingu. Svakodnevno koristimo engleski jezik te učimo Nizozemski. S obzirom na to da radimo s mnogo Poljaka, ubrzo ćemo pokupiti i taj jezik. Naravno da nam nedostaju prijatelji i obitelj u Hrvatskoj, ali sada smo zajedno i stvarno smo sretni što smo se odlučili na preseljenje u Nizozemsku!”